Ukončení výstavy - 25. 12. 2005
           
Foto: Jakub Kodet
Čtrnáct dní. Tak to je přesně doba, po kterou možná žila část jihlavské svatojakubské farnosti v napětí, doba, po kterou neměli farníci chuť k jídlu, trpěli střevními potížemi a někteří se dokonce v noci budili hrůzou. Jako bych Vás slyšel, jak se mě ptáte na příčinu tohoto nervózního stavu našich farníků. Odpověď zní tedy takto: čtrnáct dnů je přesně doba, která uběhla mezi zahájením farní výstavy "Vizte, jak je Hospodin dobrý" a mezi jejím ukončením. A protože výstava nebyla tak úplně nesoutěžní, zapůsobil stres z výsledků hlasování o nejlepší výtvor na některé právě výše zmíněnými příznaky.
Utrpení těch, kteří se výsledků nemohli dočkat, však bylo, pro některé šťastně, pro jiné ne tak šťastně, pro všechny pak společně, ukončeno pětadvacátého prosince v odpoledních hodinách. Tohoto slavného dne jsme se totiž sešli ve farním sklepení, abychom se dozvěděli, které výtvarné dílo bylo nejkvalitnější. Hodnocení děl bylo dvojí, nebo dokonce přesněji čtveré. Díla byla rozdělena do dvou kategorií - dospělé a dětské a v obou těchto kategoriích rozhodovaly dvě komise. Jedna složená z obecného lidu a druhá složená z odborníků (Dana Fučíková, Pavel Jirák, Martin Laštovička). Obě komise byly na sobě naprosto nezávislé, leč možná se Vám zdá, že výsledek hlasování tomu tak úplně nenasvědčuje. Pak vězte, že to nesvědčí o zkorumpovanosti odborné komise, ale o skutečné kvalitě vyceněných děl.
A jak tedy komise rozhodly?

Pořadí autorů dle hlasování návštěvníků výstavy:

Dětská kategorie:
1. místo: Zuzanka Fialová (3 roky) - Příběh o Jonášovi a velrybě
2. místo: Terezie Kodetová (11 let) - Marek 15, 40
3. místo: Bára Havlová (11 let) - Tři králové

Dospělá kategorie:
1. místo: Lucie a Mirek Misařovi - ... a viděl Bůh, že je to dobré
2. místo: Bartoloměj M. Čačík - Salome
3. místo: Josef Kodet - Píseň písní

Pořadí autorů dle hlasování odborné poroty:

Dětská kategorie:
1. místo: Terezie Kodetová (11 let) - Marek 15, 40
2. místo: Sára Fialová (6 let) - V Betlémě 3. místo: Jan Skoumal (6 let) - Ukřižování

Dospělá kategorie:
1. místo: Bartoloměj M. Čačík - Salome
2. místo: Josef Kodet - Píseň písní
3. místo: Ondřej Levák - Job

Čestné uznání odborné poroty:
Lucie a Mirek Misařovi - ... a viděl Bůh, že je to dobré

Sláva vítězům, čest poraženým, ale hlavně díky všem, kteří se jakýmkoliv způsobem - ať už výtvarným, rukodělným či kulinářským - zúčastnili.
Ondra Levák
vernisáž obrazové výstavy
seznam vystavených děl
zpět