Historik Vysočiny, Ladislav Vilímek - 23. 10. 2007
   
foto: otec Wolfgang
Za hojné účasti farníků i těch, kteří se zabývají historií se konala v úterý 23. října 2007 v 18 hodin ve farním sále přednáška odborníka a znalce osudů židů v Jihlavě pana Ladislava Vilímka. Po uvítání se ujal slova pan Vilímek, který v krátkosti nejprve připomenul své dětství a mládí. Narodil se roku 1940 v Jihlavě a jako malý chlapec vykonával ministrantskou službu v kostele Matky Boží u bratří Minoritů. V mládí uvažoval i o kněžském povolání ale Boží prozřetelnost vedla jeho kroky jinudy. Jeho celoživotním zájmem je historické bádání, zaměřené především na dějiny židů v Jihlavě a jejím nejbližším okolí.
Přednáška byla rozčleněna na dvě části; v první pan Vilímek předložil posluchačům historický exkurz, v němž připomněl, že první židé přišli do Jihlavy kolem roku 1217, kdy se zde započalo s těžbou zlata a stříbra. Židovská komunita se v Jihlavě zabydlela a v polovině 14. století zde byla zřízena židovská náboženská obec.
Nejtěžším obdobím v životě židů nejen v Jihlavě bylo bezesporu období protektorátu Čechy a Morava, kdy židé z Jihlavy byly přesídleni do Prahy a odtud většina z nich putovala do koncentračních táborů, nejčastěji pak do Terezína a posléze do Osvětimi. Po válce se do Jihlavy vrátili necelé tři desítky židů ale protože se nedostali ke svému majetku většina z těchto přeživších židů emigrovala. Po roce 1948 se o židech příliš nehovořilo, vzhledem k režimu, který u nás vládl. Novodobé zprávy o židovské komunitě v Jihlavě jsou více méně kusé. Nějací židé zde žijí, není však znám jejich přesný počet. Praktikující jihlavští židé jsou členy brněnské židovské náboženské obce.
V druhé části přednášky historik Vysočiny Ladislav Vilímek seznámil přítomné s několika osudy židů a jejich rodin pocházejících z Jihlavy, či z blízkého okolí. Závěrem byl dán prostor pro několik dotazů a předsedkyně jihlavské pobočky Moravsko-slezské křesťanské akademie paní Ludmila Vlachová vyslovila poděkování a zároveň i naději, že dá-li Bůh v jarním bloku přednášek se s panem Ladislavem Vilímkem opět shledáme.
otec Wolfgang
zpět