Celostátní setkání mládeže v Klokotech - 13. - 19. 8. 2007
foto: Magda Kodetová
Zúčastnit se celostátního setkání mládeže jsem byl rozhodnut prakticky půl roku. Nicméně samotnému se mi jet nechtělo. Bohužel z řad jihlavských nebyl o tuto akci valný zájem. Vyrazili jsme tedy plni očekávání pouze s Vojtou Babickým, ale abych jen nehanil, tak mimo mé lobby, jsme se s hrstkou mládeže jihlavských farností v Táboře přeci jen setkali. Již první dojem, když jsme do Tábora přijížděli byl nezapomenutelný, všude okolo nás spousta mladých lidí s úsměvem ve tvářích a hlavně dokonalá organizace. Je třeba zdůraznit, že v cca 35 000 městě je 6 000 lidí rozhodně vidět a tedy zvláště ve velkých přesunech vše vyžadovalo disciplinovanost a ohleduplnost vůči sobě navzájem a hlavně místnímu obyvatelstvu a zároveň precizní načasování z řad organizátorů, jejichž dobrovolnou práci bych zde chtěl vyzdvihnout především. Trošku za zlé jim mám pouze to, že část brněnské diecéze (včetně nás) byla ubytována až v "nedalekém" Sezimově Ústí a doprava byla tedy poněkud delší a komplikovanější, ale na druhou stranu tam někdo bydlet musel.
Při registraci jsme obdrželi zpěvník, programového průvodce, tričko, stravenky a identifikační kartu, která nás opravňovala pro vstup do ubytovny, zdarma do mhd a jako vstupenka na přednášky a některé koncerty. Nyní již k samotnému programu. Po snídaní si každý mohl vybrat druh společné ranní modlitby (z 20 možných), který mu seděl nejvíce. Například Modlitba Taizé, Modlitba tancem s Rebeccou St. James, Rozjímavý růženec, Adorace prokládaná zpěvem, Tvořivé chvály a spousty dalších. Následovala dopolední katecheze, kterou zpravidla vedli biskupové nebo se člověk mohl zúčastnit různých workshopů, které probíhaly hlavně odpoledne. Důležité je zdůraznit, že účast na všech aktivitách byla dobrovolná a nikdo nikoho nikam nenutil. Nicméně si troufám říct, že z tak pestré nabídky by si vybral skutečně úplně každý a tedy zase namátkou: Zdravá výživa a životní styl, Židovské tance, Přes hvězdy k Bohu, Fotograf a kněz, Skauting a křesťanství, Přežití v extrémních podmínkách, Partnerský vztah před manželstvím, Fair trade - spravedlivý obchod, Kariéra vrcholového sportovce, Mariánská zjevení, Růženec nemusí být nudnou modlitbou, Vytvoř si svůj vlastní web, Sekty a nové náboženské směry, Cesta Ugandou, Jak být in v líčení, image oblékání, Jak se zpovídat, Okultismus, Televize Noe, Paradoxy v bibli, Rodiče - k čemu jsou a velké množství jiných a neméně zajímavých workshopů.
Kdyby snad byl někdo unaven přednáškami, mohl si jít zahrát volejbal, fotbal, freesbee, jít na horolezeckou stěnu, projet s loďkami po Lužnici nebo si zatančit Kapoeiru, či využít ticha v kostele v Klokotech a adorovat. K dispozici bylo neustále dostatečné množství kněží ke svátosti smíření nebo k rozhovoru . Těšila mě také ochota organizátorů nebo zdravotníků, kdykoliv poradit nebo pomoci. Každý den také souběžně s workshopy probíhalo velké množství koncertů: třeba plzeňská Quo Vadis, dále Veka, Timothy, muzikál Jesus Christ Superstar a další. Velké lákadlo znamenal večerní koncert Richarda Čanakiho a hlavně Rebeccy St. James, který byl moderován Alešem Juchelkou. Rebecca je držitelkou Grammy 2005 za desku "Pray" v kategorii "Nejlepší křesťanské album" a na její koncert jsem se velmi těšil. Nechtěl bych opomenout také každodenní mše svaté, které měly rovněž nezaměnitelnou atmosféru a hluboce a radostně se dotýkaly duše každého křesťana. Vybrané koncerty, přednášky a hlavně mše svaté bylo možné sledovat v TV Noe, případně poslouchat na radiu Proglas.
Pro mě osobně jako člověka, který žije převážnou část roku v téměř misijním území Západočeského kraje, bylo velké povzbuzení vědět, že nejsem sám, že okolo mě existuje úžasné společenství mladých lidí, se kterými člověk může diskutovat o Bohu, rozmlouvat, naslouchat, bavit se a smát. Opravdu vřele doporučuji každému zúčastnit se dalšího setkání ať už toho celosvětového za rok v Sydney nebo každoročního diecézního či celorepublikového.
Tomáš Novák
Rozhovor s účastnicí CSM v Táboře
Více informací a fotografií na http://tabor2007.signaly.cz
zpět