Terciářská kapitula - 2. 6. 2007

           
Foto: br. Vojtěch
Dne 2. června 2007 se konala v Praze na Strahově premonstrátská terciářská kapitula. Začala v 9:30 hodin v kapli sv. Norberta obláčka nové terciářky. Po obláčce byla mše svatá, kterou celebroval převor kláštera P. Adrián.
V 11:00 hod. bylo zahájeno vlastní jednání kapituly v zimním refektáři. Nejdříve podal P. Daniel informaci o práci Komise pro přidružené premonstrátské členy na světě. Potom podal br. Vojtěch zprávu Rady terciářů o činnosti za období od minulé kapituly v r. 2006. Bylo vydáno 5 Terciářských listů v kterých byli členové informováni o dění v premonstrátském řádu a byly zorganizovány exercicie v klášteře v Nové Říši. Pokud se týká členské základny, má Praha 33 terciářů, Jihlava 18 a Vlčnov 8. Přesný stav v Milevsku a Praha - rozptýlení není znám. Problém je život premonstrátských terciářů v Milevsku. Rada terciářů o nich žádné zprávy. Za činnost v Radě terciářů si zasloužila sestra Hana Hůrková upřímné poděkování.
Potom se přednesly zprávy o činnosti za jednotlivá společenství. Za společenství v Jihlavě podal zprávu br. Vojtěch. Informoval o změně termínů schůzek terciářů v Jihlavě, čímž se zvýšila účast. Dále poukázal na další vzdělávání a přípravu na důležité doby a to advent a postní dobu. Adventní duchovní obnova byla 9. prosince 2006 a vedl ji P. Jakub Berka a postní duchovní obnova byla 17. února a vedl ji P. Vojtěch Kodet. Za společenství Praha podala zprávu sestra Hana, za Strahov- rozptýlené br. Gabriel a za Vlčnov sestra Monika.
Po obědě jsme se pomodlili u sochy Panny Marie z exilu. Odpolední jednání začalo diskusí k jednotlivým zprávám. Potom následovaly volby. Novým předsedou Rady terciářů byla zvolena sestra Hana Hůrková z Prahy. Po volbách následovala přednáška P. Marka "Duchovní služba ve zdravotnictví", kde jsme se dozvěděli, že budou v nemocnicích duchovní kaplani jako je to na vojně.
Závěrem nový převor P. Adrián, který má premonstrátské terciáře na starosti, zhodnotil jednání kapituly, líbili se mu věcné konkrétní zprávy o činnosti Rady a společenství a popřál premonstrátských terciářům hodně úspěchu do příštího období.
Jiří Vohralík
Premonstrátští terciáři
zpět