Postní duchovní obnova - 17. 2. 2007
   
Foto: Marie Kodetová
Láska k Bohu a k lidem je duší veškerého apoštolátu
Dvě přednášky nazvané Modlitba v pravdě a Modlitba a práce byly součástí sobotní postní duchovní obnovy, kterou v naší farnosti vedl otec Vojtěch Kodet. Úvodní část otevřel sokratovsky provokativní otázkou: „Máte pocit, že se umíte modlit?“ Otázkou, na kterou si člověk v sobě nemusí dlouho hledat odpověď.
Kdy se modlit? Co se modlit a jak se modlit? Tyto klíčové otázky pronikaly do slov otce Vojtěcha v různých modifikacích. Co modlitba je a co není? Někdy je pro nás obtížné odpoutat se od koloritu katolické tradice. Máme v sobě představy, že bychom Bohu měli říkat, co by chtěl slyšet. Silně na mne zapůsobil moment, kdy se zeptám, zda je pro mne modlitba něčím, co dělám rád. Osobní výhra nás všech je v tom, že překonáme blud, ve kterém je pro nás modlitba povinností, a odoláme největšímu pokušení, že bychom začali dělat věci, jako by Bůh nebyl.
Otec Vojtěch vyzdvihl ze Starého Zákona Jobův životní příběh. Zamýšlel se nad otázkou Boží existence a zla ve světě. V židovské víře byl Bůh tak veliký, že si Židé nedovedli představit, že by od něj pocházelo zlo. Pán také zlo nikomu nepřipravuje. Těžce zkoušený, nespravedlivě trpící Job, který přijde o všechno, nakonec vyzve Boha. Chce si to s ním všechno vyříkat a On se mu dá poznat a až jej uvidí tváří v tvář, skutečně Boha zažije. Jobův příběh je východiskem i pro nás. Stejně jako si říkáme věci mezi lidmi, můžeme si o našich těžkostech i radostech říkat s Bohem a neotáčet se k němu zády. Když hledáme, mluvit o našem hledání, když prosíme, prosit. A jakou formou to dělat? Vzácná je modlitba tradice ale i chvíle, kdy mu povíme, co je v nás.
Postní doba je prostorem, kdy si můžeme udělat na modlitbu čas. Ukázat se před Bohem takoví, jací jsme, a dbát varovných slov proroka Izaiáše: Modlí se ústy, ale jejich srdce je ode mne daleko. Otec Vojtěch vidí duchovní rozměr i v úkolech našeho každodenního života: „Žít pro Boha a pro druhé, pak má náš život smysl.“ Kéž v sobě máme silné vědomí Boží přítomnosti.
Jan Kodet
zpět