Malý Beranov - Nové zvony - 15. 1. 2007
       
Foto: Jakub Kodet
Přes 67 let čekali obyvatelé Malého Beranova na zvony do kostela Božského Srdce Páně. Dočkali se až nyní, 15. ledna 2007, kdy je přivezl zvonař Josef Tkadlec z Halenkova (okr. Vsetín).
Když byl 8. října 1939 kostel Božského Srdce Páně v Malém Beranově slavnostně vysvěcen, nebyl zdaleka vybaven podle přání architekta Ing.Arch. Jaroslava Čermáka, v kostele chyběla např. křížová cesta, socha Panny Marie, sv. Josefa, lavice, zpovědnice, varhany, zvony... Lavice a obě dvě sochy se podařilo pořídit krátce po skončení války, na varhany se čekalo až do září roku 2003.
O pořízení zvonů rozhodli sami maloberanovští farníci, sami si také tajným hlasováním vybrali pro zvony potřebná jména. Svatá Anna váží téměř stopadesát kilogramů a svatý Jáchym je ještě o sto kilogramů težší, zvony jsou naladěny na tóny C2 a D2. Do budoucna se počítá zkompletovat stav zvonů třetím, největším. K uvedení zvonů do každodenního provozu chybí vybrat peníze na pořízení nosné stolice, která zvony ve věži ponese. Až bude vše připraveno a zaplaceno, budou zvony slavnostně vysvěceny a právě tehdy uslyší poprvé celé okolí jejich hlas.
Po dokončení a zprovoznění zvonů je v kostele na řadě ještě spousta „nedodělků“, např. mezi okny chybí plánované fresky jednotlivých zemských patronů.
Jakub Kodet
zpět