Poslední blok lavic u svatého Ignáce - 16. 11. 2006
   
Foto: archiv
16. 11. 2006
16. listopadu byl v kostele svatého Ignáce nainstalován poslední (čtvrtý) blok zrestaurovaných lavic. Byla tak zakončena více jak dvouletá práce odborníků z firmy pana Břetislava Kafky z Červeného Kostelce. Pán Bůh zaplať všem těm, kteří přispěli na jejich opravu. Budiž vám všem alespoň částečným poděkováním jejich velmi pohodlný prostor, který tak zase po dlouhé době může stoprocentně plnit svůj úkol, aniž by hrozil úraz.

14. 2. 2006
V úterý 14. února byl přivezen třetí blok lavic do kostela sv. Ignáce. Restaurátorské práce opět provedla dílna pana Kafky z Červeného Kostelce. Zároveň byl odvezen poslední blok lavic, který by měl být opraven do konce letošního roku. Tím bychom měli hotové lavice.
Dále se plánuje oprava zpovědnic. Vloni se opravila jedna. Letos je naplánováno opravit hned tři. Celkem je v kostele 8 zpovědnic. Takže je to otázka několika let.
Počet zpovědnic ukazuje na duchovní život našich předků. Jejich touha po čistotě duše je nám příkladem.

22. 6. 2005
Restaurátorská dílna z Červeného Kostelce, která renovuje lavice u sv. Ignáce, dokončila další blok lavic (levý zadní blok z pohledu od zadu), který ve středu nainstalovala na své místo. Ihned po umístění nově opraveného bloku na své nové-staré místo, demontovala firma Ateliéry pro práce chrámové další blok lavic, tentokráte pravý přední. Tímto krokem dospěly restaurátorské práce do své pomyslné poloviny. První opravený blok lavic (levý přední) byl zrestaurován koncem minulého roku a již plní určnou roli na svém místě.

11. 11. 2004
Ve čtvrtek 11. 11. 2004, o svátku sv. Martina, byl kontrolní den v Červeném Kostelci, kde sídlí firma pana Břetislava Kafky, která provádí restaurování lavic z kostela sv. Ignáce.
Červený Kostelec se nachází asi 30 km na západ od Náchodu, což je už v blízkosti polských hranic. Z Jihlavy je to asi 160 km. Zatímco v Jihlavě bylo chladno a místy ležely zbytky sněhu, tam, ač je to skoro na úpatí Krkonoš, bylo nádherné počasí a po sněhu nikde ani stopy.
Z fotografií je zřejmé, jak postupují restaurátorské práce. Ty až skončí, tak budou všechny lavice barevně sladěny tak, aby odpovídali společným představám. Pak se doplní řezby a lavice se v polovině prosince přivezou zpět do Jihlavy.
Jakub Kodet
Restaurování lavic - 14. 2. 2006
Restaurování lavic od sv. Ignáce - 22. 6. 2005
Oprava lavic od sv. Ignáce - 11. 11. 2004
zpět