Farní zájezd do Starého Rožmitálu - 12. 11. 2005
       
Foto: Metoděj Kozubík
Odjezd: 6.30 hod; příjezd: před 18.00 hod
Téma našeho posledního zájezdu v roce 2005 bylo: Jakub Jan Ryba. Žil od roku 1765 do 8.4. 1815
Naším prvním cílem bylo muzeum v Rožmitálu p. Třemšínem. Z Jihlavy je to cca 150 km směrem na Tábor, Milevsko, Březnice. Dojeli jsme kolem 9.00 hod.
V muzeu mají malou síň věnovanou J.J. Rybovi. Fundovaný projev pracovnice muzea nás všechny zaujal a myslím, že už zde jsme začínali mít jasnější pohled na Jakuba Jana Rybu.
Pak jsme odjeli do nedaleké vesnice jménem Voltuš. Asi po 300 metrech jsme došli k místu, kde J. J. Ryba dobrovolně ukončil svůj život. Nyní je to v lese, ale za jeho života to prý bylo spíš houští. Je to vzdáleno asi 4 km od Rožmitálu pod Třemšínem, kde žil a kde učil v místní škole. Tam jsme opět naslouchali pokračování výkladu a na závěr jsme se pomodlili.
Odsud jsme odjeli do Starého Rožmitálu, kde jsme viděli a slyšeli varhany, na kterých J.J.Ryba hrál. Následovala mše sv. a po ní jsme šli na hřbitov, kde jsme se u jeho hrobu opět pomodlili a položili kytičku.
Asi v půl druhé jsme odjeli do Písku, kde jsme si prohlédli děkanský kostel, prošli jsme náměstí. Zde stojí dům, kde žil Mikoláš Aleš. Také jsme zašli na starobylý most, který musel být po velké povodni opraven. Z Písku jsme odjížděli krátce po půl čtvrté.
Počasí sice nebylo nejideálnější, celý den nás provázela mlha a špatná viditelnost, ale hlavně nepršelo a nebylo zima nebo náledí.
Metoděj Kozubík
zpět