Poutní zájezd do Slavonic - 28. 9. 2005
 
Foto: Metoděj Kozubík
Odjezd z Jihlavy v 9.00 hodin a příjezd do Slavonic v 10.20 hod. Zájezd se uskutečnil v rámci roku Eucharistie.
Kostel Božího Těla byl podle tradice postaven asi 1 km na západ od Slavonic. Tradice vypráví, že na tomto místě byly vyhozeny proměněné hostie, kterých se zbavil zloděj, který vykradl kostel ve Slavonicích. Tato událost se datuje asi rokem 1279. Po společné mši sv. s farníky z Olešnice a po svátostném požehnání jsme odjeli na prohlídku Slavonic.
Další cesta vedla na západ. Navštívili jsme významný kostel Nejsv. Trojice, který jako jediný zůstal z paulánského kláštera, zrušeného za Josefa II. Nachází se zde jeden z největších oltářů ve střední Evropě. Pauláni přišli z Itálie, což ovlivnilo i vnitřní výzdobu kostela.
Před 16.00 hodinou jsme zastavili na parkovišti v Jindřichově Hradci. Zde jsme si prohlédli proboštský kostel Nanebevzetí P. Marie, místní muzeum se světově známými Krýzovými jesličkami a také jsme prošli krásně opraveným historickým středem města.
Sotva jsme nastoupili do autobusu, začalo mírně přeprchávat. Cestou nás pak stihl pořádný liják. A když jsme přijeli před 19.00 hodinou do Jihlavy, bylo zase sucho. Díky Bohu se nikdo neztratil a všichni jsme se vrátili v pořádku.
Metoděj Kozubík
zpět