Farní zájezd do Assisi - 10. - 14. 9. 2005
         
Foto: Jakub Kodet
Přes tři desítky farníků a farnic, v čele s panem farářem Metodějem, se vydalo v sobotních brzkých ranních hodinách na farní zájezd do Assisi. Zájezd vypravila brněnská cestovní kancelář Via Petrov, v čele s průvodcem ing. Navrátilem, který obohacoval všechny poutníky kvalitním výkladem. K jihlavským se ještě přidalo na půl tuctu jiných cestovatelů, převážně z Brna.
Po náročné cestě jsme ve večerních hodinách a ve zdraví dorazili do Assisi. Po ubytování do hotelu Victor následovala uvítací mše svatá v polních podmínkách na chodbě ubikace. V neděli jsme navštívili Assisi - město sv. Františka a sv. Kláry. Nejprve jsme navštívili baziliku San Maria Degli Angeli, která stojí v místech, kde sv. František 3. 10. 1226 zemřel. Pak následovala prohlídka samotného města. Poutníci poklekli v místech posledního odpočinku sv. Kláry (v bazilice Di San Chiara) a sv. Františka (basilika Di San Francesco). Volný pohyb poutníkům trochu komplikovalo demonstrační setkání tisíců pacifisticky a antiglobalisticky smýšlejících lidí, kteří se scházeli v pevnosti Maggiore nad městem. Večer odsloužil otec Metoděj nedělní mši sv. v hotelu.
Další dvě noci přespali farníci v jiném hotelu Victor (patřícímu stejnému majiteli), takže i další večer byl ve znamení zabydlování. Pondělní dopoledne patřilo prohlídce Perugia, která je hlavním městem celé oblasti nesoucí jméno Umbria. V Perigii jsme navštívili katedrálu San Lorenzo, ve které jsou pohřbeni dva papežové (Urban a Martin). Zde také odpočívá Benedetto Sinigardi (žil 1190 - 1282), který napsal modlitbu Anděl Páně. Po prohlídce katedrály následovala prohlídka města. V odpoledních hodinách padl další bod programu - Arezzo. Arezzo je známé tím, že poblíž města dostal sv. František stigmata, nejspíš jako první člověk v historii. Po cestě zpět navštívili kostel sv. Damiána, kde měl sv. František zjevení, aby opravil kostel (myšleno církev). Nechal zde vybudovat klášter, který předal sv. Kláře, která zde žila až do své smrti.
V úterý směřovala pouť domů, tzn. na sever. Při cestě shlédli zážitkuplní poutníci dvě městečka, San Agata Feltria a San Leo. Obě městečka byla vystavěna na malebných pahorcích, na jejichž vrcholcích se tyčily majestátní pevnosti. Odpoledne patřilo moři ve vyhledávaném letovisku Rosalino Mare. Dopolední středa byla ve znamení koupání v moři a balení se na definitivní cestu domů. Celá pouť byla zakončena mší sv. v moderním kostele sv. Ignáce a Benedikta.
Jakub Kodet
Farní zájezd do severní Itálie - 4. - 8. 9. 2004
zpět