XX. světový den mládeže - Kolín 2005 - 16. - 21. 8. 2005
       
Foto: Jakub Kodet
I když XX. světový den mládeže měl začít až v úterý 16. 8., mnozí mladí lidé se vypravili již ve čtvrtek 11. 8. do německých diecézí, aby se tam společně připravili na příjezd papeže Benedikta XVI. Mě se podařilo zavítat do Řezeňské diecéze v Bavorsku, kde jsem absolvoval celý předprogram v rodině postaršího profesora, ve vesničce Altenthann, 30 km od Řezna. V místní farnosti nás bylo 15 Čechů, převážně z plzeňské diecéze a celý předprogram jsme trávili společně. Místní pro nás připravili nádherně nabitý program (Keltské opidum, projížďka lodí po Dunaji, prohlídka kláštera ve Frauenzell, disko na hradě, ...). Předprogram jsme zakončili na společné mši sv. v Řezeňské katedrále sv. Petra, kde se nás mladých sešlo okolo 20 000. Byla to jen malá příprava na samotný Kolín.
Několik dní, před oficiálním zahájením setkání, připravovalo na 200 čechů ČNC (České národní centrum), které vzniklo ve farnosti st. Agnes (2. největší kostel v Kolíně). Národní centrum připravovalo dopolední program po celou dobu setkání. A program to byl opravdu kvalitní. Každé dopoledne byla na programu přednáška jednoho z přítomných českých biskupů, aktuální informace pro českého poutníka a také česká mše sv. Odpoledne pak následoval volný program, ve kterém bylo možné shlédnout produkci kteréhokoliv státu, či jenom tak se procházet po Kolíně...
Program setkání vyvrcholil o víkendu na Mariánském poli, kde se s papežem Benediktem XVI. zúčastnilo v sobotu večer vigílie a v neděli dopoledne zakončovací mše 750 biskupů, 9 000 kněží a kolem 1 000 000 mladých lidí.
Hlavním mottem byl verš z Matoušova evangelia: "Přišli jsme se mu poklonit" (Mt 2,2), který měl celé setkání připodobnit pouti sv. Tří králů za hvězdou, která je dovedla až k jeslím. Sice nás mladé poutníky tato hvězda, která byla hlavním symbolem v logu setkání, zavedla "pouze" do Kolína, cíl pouti byl stejný, poklonit se Ježíši Kristu.
Jakub Kodet
zpět