Rančířovské muzikobraní 2005 - 18. a 19. 6. 2005
             
Foto: Johann Kodet
Rančířov: Už podruhé hostila obec nedaleko Jihlavy velkou kulturní akci s názvem Rančířovské muzikobraní. Jako vloni i letos si na své přišli lidé staří i mladí s nejrůznějším kulturním apetitem mazaným hudbou, divadlem či filmem.

Posledních čtrnáct červnových dnů je v Jihlavě a blízkém okolí tradičně napěchovaných řadou kvalitních kulturních akcí. Pořadatelé muzikobraní ze spolku Kulturou proti ruinám se však nezalekli tvrdé konkurence ani přílišného odlivu posluchačů, diváků a přátel. Po loňském úspěšném ročníku totiž již dobře věděli, nač mohou návštěvníky Rančířovského muzikobraní nalákat a čím si získat jejich srdce i peněženku.
Kulturní víkend začal v sobotu odpoledne duchovní částí programu. Poté se pod taktovkou sbormistra Ondřeje Leváka nesl zahajovací koncert. Pro mnohé bylo potěšením, že jej svou přítomností poctil proslulý sólista na triangl pan Prokop Buben, který své umění předváděl už i na Antarktidě mezi eskymáky. Světový charakter úvodnímu koncertu dodali i švitořící Špačkové. Slyšel jsem cosi o tom, že jedny Špačkovy housle cvrlikají dokonce kdesi ve vzdálené Americe. Nutno podotknout, že v takto silné mezinárodní konkurenci se neztratili ani naši umělci ze svatojakubské farní líhně a jejich hlasy i nástroje se nenechaly nikterak zahanbit.
Po decentním koncertním představení došlo u kulturně založených povah k mírnému otřesu. Jednalo se o první polovinu posluchačů, kteří, když uslyšeli, že po koncertě následuje dražba vystavených obrazů, zbaběle utekli. Druhá část, jež z pouhé zvědavosti zůstala, se pak nechala naprosto strhnout kvalitou uměleckých děl, dala naplno průchod hráčským vášním a předháněla se v nabídkách, až málem spadla aukční síň.
Z kostela se program přesunul do blízkého kulturního domu, kde diváci spatřili černou komedii Drahoušek Anna, v níž dvě životem protřelé dámy služebná Anna (Eva Čurdová) a její paní (Květa Přibylová) vyprávějí vlastní životní příběhy plné úspěchu, radosti, bolesti i zklamání. Ve večerních hodinách se dočkali i milovníci Charlieho Chaplina a pokochali se groteskou The Kid.
Nedělním vyvrcholením celého muzikobraní byl koncert moravské skupiny Cymbelín, který se konal v Divadle Na kopečku. Kulturní víkend doprovázelo slunečné počasí, teploty před dvacet stupňů ve stínu, dobrá káva, buchty, buřty i úsměvy na rtech pořadatelů a návštěvníků. Výtěžek z celé akce bude věnován na opravu střechy rančířovského kostela.
Johann Kodet
Rančířovské muzikobraní 2004
zpět