Annuntio vobis gaudium magnum: habemus Papam! - 19. a 24. 4. 2005
Foto: Pavel Jajtner, Reuters, iDnes, ČTK,
Konkláve 115 kardinálů zvolilo dne 19. dubna 2005, krátce po 17. hodině odpolední, novým papežem bavorského kardinála Josepha Ratzingera (78). Nový papež si zvolil jméno Benedikt XVI.

Zpráva o zvolení papeže byla světu sdělena tradičním bílým dýmem stoupajícím nad Sixtinskou kaplí (v 17:50) a po chvíli také vyzváněním zvonů baziliky sv. Petra. V souladu se zvyklostmi, v 18.43 tuto zprávu z centrální lodžie baziliky oficiálně vyhlásil zástupce doyena kardinálského sboru, chilský kardinál Jorge Arturo Medina Estevez:

"Annuntio vobis gaudium magnum; habemus Papam: Eminentissimum ac Reverendissimum Dominum, Dominum Josephum Sanctae Romanae Ecclesiae Cardinalem Ratzinger qui sibi nomen imposuit Benedictum XVI."

"Zvěstuji vám velikou radost: máme papeže: Nejjasnějšího a nejctihodnějšího pána, pana Josefa, Svaté církve římské kardinála Ratzingera, který přijal jméno Benedikt XVI."

Vzápětí, v 18:48, za obrovského jásotu shromážděného lidu a za bezprecedentního zájmu sdělovacích prostředků, Svatý otec Benedikt XVI., v pořadí 265. papež Svaté církve římské, z lodžie baziliky svatého Petra udělil první požehnání Urbi et Orbi. Jeho první slova, pronesená před požehnáním nadšenému, asi půlmilionovému zástupu věřících, ve kterém jsem se směl nalézat, v italštině, v jazyce římského biskupa a římského lidu, se zapíší do historie:
"Drazí bratři a sestry, po velkém Janu Pavlu II. zvolili páni kardinálové mě, prostého a pokorného dělníka na vinici Páně. Útěchou mně je skutečnost, že Pán ví, jak zacházet i s nedokonalými nástroji a především: svěřuji se do vašich modliteb. V radosti ze zmrtvýchvstalého Pána, v důvěře v Jeho stálou pomoc na naší cestě vpřed, Pán nám pomůže a Jeho Matka, Nejsvětější Maria je po našem boku. Děkuji vám."

Konkláve se na novém papeži shodlo ve čtvrtém kole hlasování (již v první odpolední volbě 19. 4. 2005) po 26 hodinách a bude tak, nikoli náhodou, patřit k nejkratším.
Joseph Ratzinger patřil k nejbližším dlouholetým spolupracovníkům Jana Pavla II., který jej již v roce 1981 jmenoval do funkce prefekta Kongregace pro nauku víry.
Překlady textů z latiny, italštiny a angličtiny: ing. Pavel Jajtner,
velvyslanec ČR ve Vatikánu, 21. 4. 2005, Řím
Životopis papeže Benedikta XVI.
Josef Ratzinger, kardinál, dosavadní prefekt Kongregace pro nauku víry, předseda papežské biblické komise a Mezinárodní teologické komise a doyen kardinálského kolegia se narodil 16. dubna 1927 v bavorském Marktl am Inn.
Jeho otec byl důstojníkem policie a pocházel z tradiční katolické rolnické rodiny v Dolním Bavorsku. Dospívání strávil v Traunsteinu a byl povolán k pomocným protileteckým útvarům v posledních měsících druhé světové války. V letech 1946 až 1951 studoval filosofii a teologii na universitě v Mnichově a v ústavu ve Freisingu. Kněžské svěcení přijal 29. června 1951. Již v tomto roce začal vyučovat. V roce 1953 obhájil doktorskou práci na téma: "Lid a dům Boží v církevním učení sv. Augustina". O čtyři roky později získal kvalifikaci univerzitního učitele. Vyučoval dogmatiku a fundamentální teologii na vyšší škole filosofie a teologie ve Freisingu, poté, v letech 1959 až 1969 v Bonnu, 1963 až 1966 v Muensteru, 1966 až 1969 v Tuebingenu.
Od roku 1969 byl profesorem dogmatické teologie a historie dogmat na univerzitě v Řezně (Regensburg) a vicerektorem univerzity. Již v roce 1962 se proslavil a v 35 letech se stal konzultantem Druhého vatikánského koncilu. Papež Pavel VI ho jmenoval arcibiskupem v Mnichově a Freisingu a 28. května 1977 byl jako první diecézní kněz po 80 letech vysvěcen arcipastýřem této rozsáhlé bavorské diecéze.
Kardinálem byl prohlášen rovněž Pavlem VI na konzistoři 27. června 1977. Papežem Janem Pavlem II. byl jmenován 25. listopadu 1981 prefektem Kongregace pro doktrinu víry. V průběhu následujících let byl jmenován do vysokých funkcí v římské kurii a 30. listopadu 2002 zvolen doyenem kardinálského kolegia. V letech 1986 - 1992 byl prezidentem Komise pro přípravu nového Katechismu katolické církve.
Doktorem h.c. na univerzitě Maria Santissima Assunta jmenován 10. listopadu 1999. Čestným členem Papežské akademie věd od 13. listopadu 2000.
Papežem zvolen 19. dubna 2005. Přijal jméno Benedikt XVI.

Symbolika jména: Jeho poslední předchůdce, Benedikt XV. (Giacomo della Chiesa, papežem v letech 1914-1922), byl papežem míru. Jméno Benedikt lze přeložit do arabštiny jako Mubarák, do hebrejštiny jako Barúk. Sv. Benedikt (480 - 543), asketický a pokorný služebník Boží, zakladatel nejvýznamnějšího řeholního řádu, je prvním patronem Evropy. Výběr jména naznačuje tedy hlavní linie budoucího pontifikátu v pokoře a víře, v duchu pravdy, spravedlnosti, pokoje a křesťanské lásky (jinými slovy solidarity).
Překlad text z latiny, italštiny a angličtiny: ing. Pavel Jajtner,
velvyslanec ČR ve Vatikánu, 21. 4. 2005, Řím
zpět