Heilige Nacht - Tichá Noc
           
Foto: P. Metoděj Kozubík
Pouhých 18 km na sever od Salzburku leží malé městečko Oberndorf. Je přímo na hranicích s Německem na rakouské straně. Hranice mezi oběma zeměmi po několik desítek kilometrů tvoří velmi živá říčka Salzach, která pramení v Alpách. Když na jaře taje sníh a rozpouští se ledovce, stává se tato malá říčka i mohutnou a nebezpečnou. V minulosti to obyvatelé na obou stranách - v Rakousku i v Německu zažívali často.
Oberndorf je v místě, kde se říčka Salzach zatáčí prudce zpět k jihu. Nyní je zde vysoká a široká hráz, po které se dá jet i nákladním autem. Z hráze, která má parkovou úpravu, je krásný pohled na Alpy. A když se rozhlédneme kolem, poznáme, že toto jakoby zapomenuté místo, leží téměř v rovinaté krajině, v nadmořské výšce pouhých 394 m n. mořem.
Proti Oberndorfu je na druhém břehu, tj. v Německu, město Laufen. Obě města spojuje most. Necelých 200 metrů od oné prudké zátoky je místo, kde stával kostel St. Nikolaus. V roce 1890 však byla velká povodeň, která ho natolik podmočila, že musel být zbourán. Tento kostel, který je znám nyní jen z fotografií a maleb, vstoupil do dějina světa. Zde totiž o Vánocích roku 1818 zazněla poprvé píseň "Heilige Nacht" - Tichá noc.
Její text složil o dva roky dříve mladý kněz Joseph Mohr, který v Oberndorfu působil jako kaplan. A když se porouchaly varhany a varhanáři je nebyli schopni opravit do Vánoc, rozhodl se skoro na poslední chvíli zajít za místním varhaníkem. A Franz Xaver Gruber si text přečetl a složil na něj melodii. Bylo to narychlo. Premiéra byla velmi skromná, pouze za doprovodu kytary. Nejenom místním věřícím, ale i varhanářům, kteří museli zůstat přes Vánoce, se píseň natolik zalíbila, že o jejím osudu bylo rozhodnuto. Říká se, že to byli oni opraváři varhan, kteří tuto píseň rozšířili.
Dnes je na místě kostela St. Nikolaus malý kopec a na něm je postavena kaple. Hlavní oltář nese výjev narození Ježíše Krista. Asi 150 metrů odsud je dům, kde bydlel kaplan Joseph Mohr. Na opačnou stranu, u hráze řeky je muzeum, které je celoročně otevřeno. Můžete si prohlédnout různé předměty a písemnosti, které připomínají oba autory a jejich dobu. Zdarma vám zde nabízí několik map, včetně blízkých Alp, Salzburku a další prospekty týkající se ubytování atd..
Po dvouletém působení odešel kaplan Joseph Mohr na jinou farnost. A za čas odešel z Oberndorfu i Franz Xaver Gruber. Když jsem se ptal, kde jsou pohřbeni, řekla nám průvodkyně z muzea jen to, že je to odsud daleko. Inu tak to v životě chodí, že ti skuteční velikáni jsou nenápadní a často zapomenutí.
P. Metoděj Kozubík
zpět