Cestou necestou - 14. 11. 2004
           
Foto: Jakub Kodet
Jihlava: Slavnostní vernisáží byla v neděli 14. listopadu na faře u sv. Jakuba otevřena obrazová výstava "Cestou necestou". Expozici až do Vánoc doplňuje bohatý doprovodný kulturní program. Vystavená díla je možné obdivovat do 25. prosince.
K prasknutí naplněné farní sklepení s napětím očekávalo na zahájení obrazové výstavy Cestou necestou. Po loňské úspěšné výstavě s názvem Radost nad radost kurátorům výstavy otci Bartolomějovi a Marii Pazderkové (s pomocí Evy Balnerové a Pavly Fialové) tentokráte připadlo vhodné, aby se lidé sdělovali se svými cestovatelskými zážitky. Umění vystavovatelů se tedy ubíralo směrem k prázdninám, cestování a zážitkům s putováním spojeným. Vznikl tak opět podařený výstavní celek, plný zajímavých nápadů, výtvarných technik a půvabných barev.
O kulturní předehru se postarala multimediální show fotografa Jindry Kelíška. Jindra ukázal poprvé na veřejnosti svoji špičkovou projekci, v níž podařeně do harmonické podoby sladil obrazovou a zvukovou složku svého vystoupení. Udivil především fotografickým zachycením působení Ducha Svatého. "Něco takového jsem jaktěživ neviděl," svěřoval se po projekci se svými dojmy Václav Kodet st. Druhou peckou předcházející samotnému otevření výstavy byla přednáška Ondry Leváka. Představil se obecenstvu jako umělecký znalec, jasně se postavil proti přihlouplé teorii prof. Wursta o původu výtvarného umění a přednesl svoji správnou teorii, podle níž hraje v umění prim Vít Varný.
Ale teď již k samotné výstavě. Přítomné novináře samozřejmě nejvíc zajímalo, že v prostorách sklepa opět bylo co jíst a pít. My ostatní, kteří jsme se ale nepřišli přiživit na těle nýbrž na duchu, jsme si všimli, že exponáty jsou rozděleny do tří soutěžních kategorií. Tou první je dětská kategorie, druhou dospělá a novinkou kategorie fotografická. Díla mohou hodnotit všichni návštěvníci výstavy bez rozdílu pohlaví, věku, rasy či náboženského přesvědčení. Tři nejlepší výtvory, o nichž rozhodují obyčejní smrtelníci, získají cenu diváků. Kromě této ceny budou při zakončení výstavy uděleny i ceny odborné poroty, kterou tvořili Soňa Jurkovičová, Mirek Misař a Jindra Kelíšek. Odborníci již všechna díla pozorně prohlédli a kriticky zhodnotili. O výsledcích obou porot (návštěvnické i odborné) se dozvíme 25. prosince. A že jste ještě neviděli anděla černocha, prase na cestě, rodinku na výletě? Chtěli jste se vypravit do Paříže, Německa a Egypta? Myslíte si, že je na to už zima? Odpovím vám, není. Do Vánoc máte času dost.
Johann Kodet
vyhlášení vítězů
Radost nad Radost 2003
zpět