Rančířovské muzikobraní 2004 - 26. 9. 2004
           
Foto: Jan Kodet
Dne 26. 9. 2004 se nad očekávání velký počet kulturychtivých lidí zúčastnil 1. ročníku Rančířovského muzikobraní. Program byl zahájen písní Jarka Nohavici v podání moderátora celého odpoledne Johanna Kodeta. Ten vzápětí předal slovo faráři Bartolomějovi, který nezapomněl připomenout, že "jedině lidé vytvářejí živý kostel".
Moderování prvního bloku programu se chopil Jan Vláčil, upozornil diváky, že nemají očekávat od jeho průvodcování pořadem žádné zázraky, a také jim připomněl kasičku u vchodu do kostela. Ta sloužila k vybírání dobrovolných příspěvků na opravu střechy kostela. První hodinu celého odpoledne vyplnila svým tradičním humorem i kulturním nadšením pro vážné skladby farní mládež. Josef Kodet nezklamal svými vtipnými pohádkami, Ondřej Levák s Janem Vláčilem pak představili dvě skladby z gymnaziálního repertoáru hodin hudební výchovy. Kvarteto příčných fléten (Jitka Fučíková, Lenka Varhaníková, Marie Pazderová a Terka Veselá) zahrálo několik krásných skladeb. Jako sólisté se představily Pavla Fučíková a její housle, rajská Beáta a její altová flétna, šansoniérka Lucie Holubová a flétnistka Terka Veselá. Po svých vystoupeních sklidily značné ovace. Zkrátka, co dodat, farní mládež se opět "vytáhla"!
Po tomto bloku následovala cca hodinová pauza na protažení zad i žaludků (švestkové buchty neměly chybu - poznámka autora).
Druhý blok Rančířovského muzikobraní zahájila Chorální skupina Unisono z Třeště. Po jejich přídavku se ušních boltců posluchačů zmocnil varhaník Petr Sobotka se skladbou J.S. Bacha a do třetice všeho dobrého zazpívala pár (tím nechci říci, že jen dvě!) skladeb bezejmenná skupina rančířovských zpěváků (Lucie Misařová, Ondřej Levák, Terezka Výborná a Mirek Misař).
Po těchto úctyhodných výkonech následovala opět pauza, tentokrát po všech stránkách o něco vydatnější. Jednak časově a jednak dovezli párky! (organizátoři měli prostě všechno do detailů zajištěno).
Od 19:30 zahájila své vystoupení skupina Oboroh, která po třech přídavcích zakončila Rančířovské muzikobraní opravdu ve velkém stylu. A tak můžeme s čistou myslí prohlásit, že tento ročník se opravdu vydařil a doufat, že se tradice v Rančířově zakoření a my budeme nadšeně sledovat vývoj všech talentů i v druhém ročníku!!!
Bára Havlová
rozhovor s Josefem Pazderkou
zpět