XIII. olympijské hry - Kněžice 2004 - 25. 9. 2004
           
Foto: Johann Kodet
Kněžice: I letos se sjela do Kněžic celá olympijská špička, aby bojovala na podzimních olympijských hrách o putovní pohár pro celkového vítěze her. S medailovými ambicemi vyjížděla do Kněžic i jihlavská farnost a po těžkých soubojích s počasím i soupeři nakonec přeci jen obhájila titul z předchozích dvou let.
Nedaleko od Atén leží olympijská vesnice jménem Kněžice. Každoročně se sem sjíždějí farnosti z širokého okolí, aby bojovaly o putovní pohár. S medailovými ambicemi odjížděl v šest ráno z autobusového nádraží jeden ze dvou olympijských speciálů vezoucí jihlavské olympioniky. Bojovnou náladu srážela rtuť teploměru, jejíž hodnota napovídala, že hry XIII. olympiády budou vskutku podzimní.
Jihlava poslala letos do bojů o cenné kovy rekordní počet soutěžících. Olympijští historikové marně šátrali v paměti, kdy naposledy jihlavskou farnost zastupovalo ve všemožných disciplínách na sedmnáct olympioniků. Dříve než začalo být živo na jednotlivých sportovištích, setkaly se jednotlivé výpravy v kněžickém kostele při společné bohoslužbě. Po ní následoval průvod na stadion, na němž při zahajovacím ceremoniálu "exceloval" moderátor Marian. Velmi by mne zajímalo, odkud jej pořadatelé vyštrachali, jak je vůbec napadlo postavit toho hejska na pódium, úroveň jeho projevu byla hodně mizerná. Naštěstí situaci zachránil projev pana starosty a pana faráře, který prohlásil hry za zahájené.
Hned úvodní disciplína přinesla dvojnásobnou medailovou radost. V piškvorkách, tradičně silné jihlavské disciplíně, se mezi stovkou účastníků do první desítky vměstnalo hned šest jihlavských nadějí. Zlato obhájil Vojta Kodet a bronz připojil Víťa Urbánek. Jedna z největších bomb třináctých her vybuchla nedlouho poté. V biblických znalostech, v nichž jsme v minulosti mívali určité potíže, naplno zabodovala Máša Kodetová a Kája Fialová. Z nepřeberného množství složitých otázek holky nezodpověděly správně pouze jedinou, což se nikomu jinému nepodařilo. Jedním z horkých favoritů v bojích o koláče byli badmintonisté Václav a Jakub Kodetovi. Vždyť od chvil, kdy se badminton stal olympijskou disciplínou, neokusili hořkost porážky. Jednou to přijít muselo, nikdo však nečekal, že Kněžice dosáhnou prvenství mimo jiné díky změně hracího systému uprostřed rozeběhnutého turnaje, což by rozezlilo i nebadmintonistu.
Jednou z divácky atraktivních soutěží jsou kuličky. Nejnavštěvovanější zápasy vidělo hned několik desítek diváků, Jihlava se ani zde neztratila a zásluhou Magdy Kodetové a Fandy Fialy obsadila třetí místo. K olympiádě patří radost z vítězství, ale i smutek z porážky. Čtvrté místo ve štafetě je po loňském vítězství malým zklamáním. V dalších kolektivních sportech se dařilo již více. Bez zaváhání kráčeli turnajem v petanque Honza Mičán a Tomáš Sedlák. Koule se do písku špatně zabořily až ve finále, ale i přesto se nováčci předvedli ve výborném světle. Nohejbalistům Martinu Tejkalovi, Lukáši Havlíčkovi a Tomáši Vochyánovi ostatní mohli trochu závidět, při drobném mrholení se schovali do útrob kněžické arény, kde si kopali do balonu a vyhrávali a vyhrávali, a i když je některé kvůli tvrdému míči možná ještě teď bolí hlava, usínají s diplomem pod polštářem.
Od kolektivních sportů na moment odskočme mezi atlety. Blyštivý diamant nominovala Jihlava do čtyřboje. Mnozí se snažili alespoň napodobit jeho běh, vrh, hod, skok, žádný neuspěl. 60 metrů malinko nad sedm sekund, necelých 5 metrů v dálce, přes 12 metrů v kouli a 40 metrů v oštěpu, to jsou výkony nového olympijského vítěze, nového Romana Šebrleho, Honzy Götha. Zde uveďme na pravou míru dezinformaci moderátora Mariana, olympiádu skutečně nevyhrál nějaký Goethe, ten se totiž chudák nedožil ani znovuobnovení olympijské myšlenky v roce 1896.
Volejbal byl jen pro fanoušky vyhledávající nervy drásající podívanou. Semifinálový duel proti Růžené se stal předčasným finále a zapíše se do dějin. Oboustranně pěkný zápas, v němž těžily oba týmy ze soupeřových chyb, dospěl do třetí sady. Za stavu 1:1 na sety a 10:11 pro soupeře se jihlavským fanouškům podél hřiště svíraly hlasivky a hráčům na hřišti půlky. Neuvěřitelnou šňůrou tří bodů za sebou se povedlo nepříznivý vývoj zvrátit, postoupit do finále a tam obhájit ve složení Jolča, Jiřka, Víťa, Vojta, Fanda, Johann tituly z předešlých her. S konstatováním, že putovní pohár pro vítěze XIII. podzimních olympijských her zůstává ve správných rukou, se s vámi loučím, děkuji všem, pořadatelům, jihlavské reprezentaci a napřesrok se těším na viděnou.
Johann Kodet
XII. PPOH Kněžice
zpět