Radost nad radost - Vernisáž - 7. 12. 2003
           
Foto: Václav + Jan + Jakub Kodetovi
V neděli 7. prosince byla v podzemním sklepení fary u sv. Jakuba slavnostně otevřena výstava obrazů (nejen) farní mládeže. Expozice potrvá do 25. prosince. V tento den budou vyhlášeni vítězové soutěže, jež se v rámci výstavy koná.

Moderátor svátečního odpoledne Ondřej Levák ihned na úvod poukázal na celosvětový význam výstavy "Radost nad radost", což také dokumentoval citacemi světového tisku. Za všechny zmiňme alespoň pochvalně se vyjadřující palcový titulek německého deníku Die Zeit: "Das ist aber etwas!", říká titulek, ale i celý článek se prý odehrává v takto nadšeném duchu. Vietnamský týdeník Člověk a obchod lakonicky konstatoval: "Běžte tam všichni, je to zadarmiko!" Nechoďme příliš daleko, i česká média si výstavy povšimla. Bulvární deník Blesk napsal: "Z chrámu tržiště, z fary výstavní síň!" O významu obrazové výstavy tedy nemůže být sebemenší pochyb.
Ještě před slavnostním přestřižením pásky v rámci doprovodného programu předvedl divadelní spolek "Srubáci" stínovou tragédii Historická pouť do doby přemyslovské v režii Karla a Petry Petrových. Hlavní roli vodiče loutek přijal Martin Tejkal, za oponou mu úspěšně pomáhal Jakub Kodet. Hlasem hru o velkém vzestupu, ale i rychlém pádu přemyslovských Čech doprovodil Jan Kodet. Po chvíli napětí uvolnila atmosféru skladba Bohuslava Martinů Divertimento v podání flétnistek Terky Veselé a Lenky Varhaníkové.
Smutek do řad diváků vnesl Ondřej Levák sdělením, že se mu nepodařilo sehnat nikoho do poroty složené z populárních osobností. Zlatý slavík Karel Gott odmítl účast ze strachu o svůj medový hlas a navíc se bál, že by mohl být ušlapán lidmi. Prezident Václav Klaus se omluvil z důvodů pracovní zaneprázdněnosti a Aleš Valenta si jel zalyžovat. Všechny nás alespoň utěšila skutečnost, že Ondřej Levák získal telefonní číslo na přítelkyni Aleše Valenty a také, že porotu populárních osobností bez potíží nahradila porota umělců ve složení Monika Štumarová, Monika Nikodýmová a Jan Morkus.
Porotou byli i samotní návštěvníci slavnostního otevření výstavy. Organizátoři výstavy Marie Pazderková a otec Bartoloměj rozdělili exponáty do tří soutěžních kategorií (dětská, bezbarvá a barevná kategorie) a návštěvníci společně s odbornou porotou mohli rozhodnout, komu dají svůj hlas. Rozhodování to nebylo snadné, neboť výstava je plná nejrozmanitějších exponátů ztvárňujících různá témata. Umělci čerpají z vlastních pocitů, zkušeností, ukazují návštěvníkům, co je blízké jejich srdci. Výstavou hýbe především téma člověka, jež je vyobrazeno velmi často (Pokus o portrét svatého Otce, Žena s červenou šálou...). Přírodní motivy, láska, radost, ale i bolest a utrpení. Objevují se výmluvné kresby typu "Prase", vtipná miniatura "Najdi myš", ale i filozoficky zaměřené malby o hledání pravdy či obrazy předmětů (kulečníková koule). Obdivuhodné na celé výstavě je, že na ní každý přišel se svým nápadem, se svou troškou do mlýna, a tím tak druhé obohatil. Výsledkem je řada maleb, kreseb, různých výtvarných technik, které vyvolávají příjemný umělecký zážitek. Nemůžeme opomenout nesoutěžní výstavku Jakuba Kodeta, v níž Jakub ukázal část své rozsáhlé sbírky fotografií lidí s kloboukem. Působivé je zasazení výstavy jako celku do farních podzemních prostor.

Chtěl bych na tomto místě poděkovat všem autorům exponátů, porotě, divadelníkům, hudebnicím, návštěvníkům, pořadatelům, neboť právě díky nim bylo celé odpoledne takové, jaké bylo...
Johann Kodet
rozhovor s vítězi obrazové výstavy
zpět