XII. olympijské hry v Kněžicích - 20. 9. 2003
           
Foto: Jakub Kodet
Jihlavská mládež obhájila první místo na podzimních olympijských hrách v Kněžicích a po roce tak opět získala putovní pohár.

Jihlava, Kněžice - Bylo mi trochu smutno, když se v sobotu 20.září ráno trousila jihlavská mládež na autobusové nádraží, odkud vyrážela na XII.podzimní olympijské hry do Kněžic. Padesátitisícové město totiž vysílalo do bojů o putovní pohár s farnostmi Kněžic, Telče, Třeště, Dačic, Luk, Staré Říše, Rokytnice a Batelova pouhých devět olympioniků a to není mnoho. Vidina obhájení poháru, který vloni poprvé zavítal do naší farnosti, tak byla mizivá.
I letošní hry začínaly v kněžickém kostele mší svatou, po ní následoval na místním hřišti slavnostní úvodní ceremoniál, běžec přiběhl s loučí, kněžický starosta společně s panem farářem hry zahájili a nad olympijskou vesnicí po roce opět zaplál olympijský oheň. Jako v předešlém ročníku, tak i letos, se soutěžilo v méně tradičních disciplínách. Velmi početnou výpravu vyslala farnost z Dačic, tradičně dobrá jsou Luka či Batelov a nikdo nesměl podcenit domácí Kněžice, neboť ty už prahnou po poháru léta. Překvapit ale mohl kdokoliv a pohár se večer mohl ocitnout třeba v Rokytnici.
Jihlava se hned na úvod dočkala dvojnásobného medailového úspěchu. Zlato v piškvorkách padlo do klína Vojtovi Kodetovi, když ve finále zdolal svého bratra Jana. V badmintonu nedali nikomu šanci bratři Václav a Jakub Kodetovi. Jejich rakety se nad sítí oháněly nevídanou rychlostí a po dalším senzačním prvním místě Franty Fialy a Vojty Kodeta v kuličkách začala v myslích všech svítat jiskřička naděje na obhájení samotného poháru.
Olympijský program tvoří ale i kolektivní disciplíny, ani v nich se jihlavští neztratili. Ve volejbale se opírali o bezchybné výkony Víti Urbánka, jenž kraloval na všech postech. Soupeře ničil tvrdým podáním a jeho smečím neodolala žádná obrana. Tým za celý turnaj pouze jednou remizoval a i ve volejbale se tak mohl radovat z prvenství. Ve štafetě, kterou vždy z každé farnosti absolvovali čtyři olympionici a při níž se místo štafetového kolíku předává syrové vajíčko, zazářila děvčata. Eva Balnerová ladně proskočila oknem a Jiřka Čermáková bez potíží zdolala překážky. Franta Fiala pak prolezl rourou jako had a já jsem si s překážkou též poradil. Jihlava stála opět na příčce nejvyšší.
V koulené (cizím slovem petanque), kdy je úkolem hráčů se koulí co nejvíce přiblížit malé dřevěné kuličce, reprezentovali Jihlavu Václav a Jakub Kodetovi. Divokého Jakuba vhodně svou hrou doplňoval klidnější Václav. Oba v napjatých momentech jednotlivých utkání zachovali klidnou hlavu, koule dopadaly na písek s nevídanou přesností a tak nebylo divu, že Václav s Jakubem vylovili z písku další cenné první místo. Do celkového bodového součtu ještě přidala nějaké body svými atletickými výkony Eva Balnerová, když obsadila třetí místo. Společně se mnou pak vybojovala druhý bronz v biblické soutěži a o celkovém vítězi XII. her nemohlo být pochyb.
Putovní pohár tak opět putoval do Jihlavy díky Evě, Jiřce, Vojtovi, Kubovi, Václavovi, Fandovi, Víťovi a Jirkovi. Letošní hry navíc doprovázelo opravdové babí léto, obětavá péče pořadatelů, chutný guláš a množství mladých lidí. Nezbývá tedy než se těšit na příští již XIII. pokračování....
Johann Kodet
zpět